Zeekraal op de Boschplaat

Omgeving natuurcamping

Natuur

Natuurkampeerterrein Aaster Uiltje ligt in het agrarisch land op de overgang van duinzand naar open kleipolder tussen noordzee-strand en Waddenzee. Bos en duin zijn onze achtertuin. Het rustige strand is via een beschutte fietsroute (1,8 km) te bereiken . Ook de Boschplaat ligt met een 25 minuten fietsen vlakbij. Een wandeling naar het wad duurt 20 minuten waarbij u ook langs een eendenkooi komt.

De Boschplaat

Zo’n 65 vogelsoorten broeden op de Boschplaat, die tijdens het broedseizoen dan ook deels niet toegankelijk is. Belangrijke broedlocaties van zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en lepelaar zijn voor het publiek gesloten van 15 maart tot 15 augustus. Wel kan het zandpad langs de duinenrij het hele jaar door worden gebruikt. Op vochtige kleiige bodem tussen de zoutvegetatie op het schor langs de waddenkant van de Boschplaat, maar vooral op de oeverwallen van de slenken die het schor doorsnijden, leeft het gewoon muizenoortje. Dit is een bijzondere longslak die op het land leeft maar zeewater voor de voortplanting nodig heeft. Aan de Noordzeekant van de Boschplaat spoelen naast de schelpen uit de huidige zeefauna ook heel veel fossiele schelpen aan die afkomstig zijn uit het Eemien, de warme periode voor de laatste ijstijd.

Een overzicht van Natuur- en strandtochten is te vinden in de Sjouw . Dit krantje en diverse natuur- en wandel boekjes liggen ter inzage in ons praathuisje. U kunt ze ook kopen bij de VVV of bij de Boekhandel.

Winkels

Op loopafstand van de camping is van alles te doen: o.a. een warme bakker met koffie en croissantjes voor het ontbijt, enkele winkels, gezellige restaurantjes, de kerk, een speeltuin met zonneterras, een biologische pluktuin met heerlijke aardbeien en een fietsenverhuur. Voor ’s avonds kunt u terecht bij cafe Hessel. Of in Formerum bij cafe Vijfpoort. Een supermarkt vindt u in het naburige dorpje Lies. In Oosterend, het laatste dorpje voor de Boschplaat, is een winkeltje, een schapenboerderij, huifkarberdrijf met rijpaarden. Ook kan u in het zonnetje op een terras zitten en een hapje eten.

Cultuurhistorie

Hoorn heeft een prachtig oud kerkje waar rondleidingen en concertjes worden gegeven. Bij deze middeleeuwse Sint-Janskerk staat de Sjouw, een bal die gehesen werd om aan het werkvolk in de wijde omtrek de tijd voor de middagpauze aan te geven. Een van de oudste gebouwen van het dorp is de strandvonderijschuur ‘Et pakhuus’. Vroeger werden hier gejutte spullen opgeslagen. Nu is het een opslagplaats voor verenigingen. Schuin tegenover het kampeerterrein aan de oostkant vindt u de Hoorner Kooi. Deze eendenkooi uit 1655 is vrij toegankelijk. In het landschap met z’n opeenvolging van strand,duinen, elzensingels, dorpen, polders, sloten, waddenzeedijk, kwelders en slenken is nog veel van de ontginningsgeschiedenis terug te vinden. Ook de oude namen vertellen nog veel van vroeger.